Ara hem trobat dues referències de iniciatives que es basen en el SUPERMERCAT COOPERATIU, a l'estil novaiorqués: un a Paris, LA LOUVE, que té engegada una campanya de crowfunding per posar-se a funcionar. I un altre a Bordeus.
"Volem crear al nord de París, un lloc que reflecteixi els nostres ideals per als aliments ecològics, l'agricultura i el comerç per tal de fer les nostres compres.
Volem comprar productes d'una agricultura sostenible i respectuosos amb les coses de terra, de l'aigua i de vida.
Volem que les persones que conreen i processen els nostres aliments els paguin correctament i facin el treball en condicions dignes.
Volem vendre baix per permetre l'accés a productes de qualitat.
Volem que el nostre supermercat sigui sense ànim de lucre ni accionistes ni carrera pel benefici.
Volem que la nostra cooperativa sigui un lloc d'intercanvi i de compartir. »
El model de Brooklyn (Nova York), on durant quaranta anys, el Park Slope Food Coop treballa per al delit dels seus 16.000 membres. El principi és molt simple. El candidat a ser-ne soci- que mai se li diu client - a la cooperativa compra 100 dòlars o € 100 unitats, que el fan un membre i confereixen drets i deures. Pot comprar productes de molt bona qualitat molt més barat que en el comerç, i, a canvi, ha de completar tres hores de treball voluntari per mes en una de les múltiples feines de supermercat: caixa, neteja, recepció béns, comptabilitat, etc. Per la reducció del cost salarial, la mà d'obra es limita a tres o quatre persones ocupades a temps complet, la cooperativa es pot permetre el preu de venda immillorable.
Tom Boothe remarca la importància del treball junts, que ajuda a construir relacions sinceres a tenir la sensació de ser un membre de ple dret i "compartir les ansietats i els èxits."
Diverses ciutats de França - Tolosa, Montpeller, Rennes, Bordeus, Marsella, Nancy - i d'Europa - Oslo i Brussel·les - ja han expressat el seu interès i han contactat La Louve. La seva entrada s'espera a París amb impaciència.
Segons els responsables d'una cooperativa de Brooklyn, serà el més difícil saber què fer amb els guanys després d'inversions: la Louve és sense ànim de lucre.
I a Barcelona?