divendres, 19 d’octubre del 2018

Dinar de Profit 2018

PROU! MALBARATAMENT ALIMENTARI
Diumenge 28 d’octubre del 2018, a partir de les 12h.
Plaça de les Neus, Vilanova i la Geltrú
La Vinagreta organitza la tercera edició del Dinar de Profit, un àpat participatiu, reivindicatiu i gratuït amb aliments “recuperats” que altrament acabarien llençats a les escombraries. L’objectiu és sensibilitzar sobre el malbaratament alimentari que es produeix a causa del menjar que es perd o es llença al llarg de tota la cadena alimentària.

El dinar s’elaborarà amb l’excedent de productes no venuts, que són aptes per al consum però que han estat descartats de la comercialització per diferents motius: per exemple, factors estètics, la data de caducitat, la sobreproducció o la manca de demanda. La recollida d’aliments tindrà lloc principalment el dissabte 27 a les 14:00h al Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú. Posteriorment es farà un recompte dels aliments recuperats, es pesaran i s’iniciarà el triatge i neteja dels aliments per a facilitar la feina de diumenge.

El diumenge un grup de persones voluntàries acabarà de processar aquests aliments i prepararà el dinar, com a mostra que aquests aliments encara són aptes per al consum i serveixen per elaborar un menjar saludable, deliciós i de qualitat. A partir de les 12 del migdia, també s’organitzaran, a la Plaça de les Neus, diferents activitats lúdiques i tallers relacionats amb la reducció del malbaratament alimentari i la cultura de l'aprofitament necessaris per arribar a l’objectiu de residu zero.

La Vinagreta convida a tota la ciutadania de Vilanova a participar com a voluntari/a en els actes preparatoris de l’esdeveniment:
  • dissabte 27 a les 14h al Mercat del Centre, recollida d’aliments
  • diumenge 28 a partir de les 10h a la plaça de les Neus, elaboració del dinar de profit
I per facilitar l’organització, es demana a tothom que hi vulgui participar, que s’apunti prèviament a través d’aquest formulari web.

La Vinagreta també convida a tothom a partir de les 14h a ser un dels comensals del dinar de profit 2018.

En l’edició del 2017 es van repartir 350 racions i es van recuperar 500kg de fruita i verdura del Mercat de Vilanova. Si no s´haguessin recuperat, s’hauríen malbarat molts nutrients, però també tots els recursos que havien estat utilitzats en la seva producció i que equivalen a:
  • L’energia continguda en 181 litres de gasolina.
  • L’emissió de 431 kg CO2.
  • L’aigua de 736 dutxes (és a dir, 58.910 litres d’aigua).
  • 373 m2 de terra conreable.
  • 680 € de compra.
En aquest video podeu veure un resum del dinar del 2017


Amb aquest dinar popular d’aprofitament La Vinagreta vol fer visualitzar el problema del malbaratament alimentari, sensibilitzar sobre la generació d’excedents i contribuir en modificar tant els hàbits de consum com la manera com es comercialitzen els aliments.

Després de l’èxit de participació i la bona acollida de les dues primeres edicions, La Vinagreta repeteix l’experiència amb molta il·lusió i amb la voluntat de fidelitzar aquest esdeveniment reivindicatiu, participatiu i gratuït a Vilanova i la Geltrú.

Amb la col·laboració de tots/es volem transformar un residu en un recurs! 

Més informació:
#dprofit2018

Més informació sobre el malbaratament alimentari:
www.elvalordelsaliments.cat

Col·laboren:
Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Mercat del Centre, Associació de Comerciants i Concessionaris del Mercat Públic, Quim Pà!, l’Espiga d’Or, Can Pistraus, AE Talaia, Sàhara Acció Solidària, Societat sardanista Dansaires Vilanovins